Як зробити взуття на розмір більше?

Як зробити взуття на розмір більше?


Ситуація, коли після покупки нове взуття досить сильно або частково тисне - часте явище. Як так, адже в магазині ви ретельно міряли, прискіпливо вибирали і не одну годину «катували» продавця, а прийшовши на роботу в обновці на наступний день, помічали, що вона виявляється на розмір менше. Знайомо? До болю! Як бути? Не поспішайте впадати у відчай та швиденько здавати взуття назад до магазину. Якщо пара вам дуже подобається і так гармонійно поєднується з буденним гардеробом, то існує декілька секретів, як збільшити його на розмір більше та продовжити термін служби моделі, що сподобалася, а разом з нею і свій настрій. Взуття на розмір менше можна розтягнути в домашніх умовах швидко, економно і без зусиль, а головне воно залишиться з вами.


Перед початком важливо знати, що не всі способи збільшення прийнятні для взуття з різних матеріалів, а відповідно і не однаково ефективні. Про все по порядку.

Як розтягнути натуральне взуття зі шкіри та замші?

Взуття з натуральних матеріалів досить підатливе впливу ззовні, особливо волозі:

 - Обдайте взуття окропом зсередини, попередньо поклавши всередину термостійкий поліетилен. Досить пари секунд, потім злийте рідину, дайте охолонути взуттю, а потім надіньте і пройдіться кілька хвилин.

  - Як не дивно, але ефективним буде інший стан води - лід. Наповніть пакети на чверть водою, покладіть всередину взуття і залиште в морозилці до повної заморозки. Потім вийміть, дайте відтанути льоду і витягніть пакети.

  - Найбільш, мабуть, «блюзнірський» спосіб, протерти внутрішню поверхню спиртом або горілкою. Така обробка допоможе розм'якшити матеріал верху і розтягнути до необхідного розміру. Але пам'ятайте, спирт агресивний засіб, тому для початку краще перевірити на стійкість забарвлення на непомітній ділянці шкіри.

Як розтягнути взуття з штучної шкіри та з шкірозамінника?

Еко-шкіра або штучна шкіра непогано тягнеться, але разом з тим легко тріскається та втрачає форму, що може призвести до втрати якості та зовнішнього вигляду. Але рано здаватися.

  - Візьміть будь-який косметичний жирний крем, змастіть внутрішню поверхню, залиште на 2-3 години, а потім надіньте взуття і пройдіться в ній приблизно годину.

  - Ще варіант, щільно набити взуття папером, але без фанатизму. Залишити так на пару годин при кімнатній температурі. Важливо: ніякого фена, батареї і т.п. Сторонніх механічних джерел тепла слід уникнути, інакше результат буде плачевним.

  - Марнотратний спосіб для пари з високою або середньою халявою. Всередину покласти пакет, засипаєте дрібною крупою, заливаєте водою і залишаєте на 8-10 годин. Крупа набрякне і розтягне завузьке взуття.

Як розтягнути взуття з лакової шкіри?

Мабуть, найбільш складне завдання, яке вимагає «хірургічної» точності та розрахунку. Якщо всередині присутня, хоч якась підкладка, тоді можна пробувати розтягнути в іншому випадку поверхня піде тріщинами і втратить первісний блиск.

  - Перше, зробити розчин спирту і води в співвідношенні 2:1 та протріть носок взуття. Потім надіньте щільні шкарпетки і походіть в парі до повного висихання носкыв взуття.

  - Друге, взяти крем або вазелін і змастити всередині п'яту і носок. Надіти щільний носок і пройтися у взутті близько години-двох.

Чи можна розтягнути гумове взуття?


Як правило, взуття з гуми не розтягують, оскільки варто зробити щось не так і його можна тільки викинути. Але все-таки способи є і для водонепроникних супутників. Важливо знати: перед купівлею гумових чобіт поцікавтеся у продавця з якої гуми вони зроблені. Якщо з поширеного ПВХ, то розтягнути буде нескладно, а якщо з класичної жорсткої та міцної гуми, то навіть і не намагайтеся. Як розрізнити? Нагрійте металевий стрижень та піднесіть до непримітної частини чобіт, якщо почне плавитися, то це ПВХ, тоді потягнеться.

  - Спосіб тут один єдиний, але трудомісткий. Знадобляться окріп, шкарпетки, тазик з холодною водою. Окріп залити всередину чобіт на 5-6 хвилин, потім вилити, протерти насухо та взути на щільний носок. Потопчіться в парі і пройдіться трохи по кімнаті. Потім поставте чоботи в холодну воду на годину. Під таким впливом гума розтягнеться, як по ширині, так і в довжину та придбає форму стопи. Через день-два можна буде взути чоботи для прогулянки на вулицю.

І наостанок, будьте уважними та обережними під час «розтяжки». Один невірний рух, переоцінка еластичних можливостей матеріалу і пара назавжди втрачена. Найкраще вибирайте модель за розміром і в кінці робочого дня, коли ноги «втомлені» та набряклі. В процесі примірки пам'ятайте, взуття не повинно бути впритул, ідеальний варіант - це зазор в декілька сантиметрів. При такому підході не доведеться виконувати описане вище і турбується про свою нову парі туфель або чобіт.

І ще декілька хитрощів з розтяжки взуття.